Star of Life

LIVSSTJERNEN

Historie 

Star of Life er en blå sekstakket stjerne på hvid baggrund. I stjernen ses Æskulapsstaven.
Æskulapstaven er opkaldt efter lægeguden, som på græsk hedder Asklepios og på latin Aesculapius. Det er en stav omsnoet af en slange, og er symbol på lægekunsten.

Slangen er knyttet til lægeguden, fordi man mente, at slangen ved at skifte ham genvandt sin ungdom. I Asklepios-templerne var der hellige slanger, som mentes at helbrede de syge ved at slikke på dem.

Desuden har staven en tydelig bibelsk allusion, idet en kobberslange på en stang ifølge 4. Mosebog 21,8 kunne redde israelitterne fra at dø af slangebid.

Star of Life er designet af Leo R. Schwartz, der var chef for den amerikanske ambulancetjeneste National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), da Amerikansk Røde kors i 1973 klagede over at de amerikanske ambulancers kendemærke, et orange kors på hvid baggrund, mindede for meget om det Røde Kors. Logoet blev i USA patenteret af NHTSA i 1977, det udløb i 1997. Sverige gjorde, som det første land i Norden, Star of Life til symbol for ambulancetjenesten i 1986. I Danmark var Københavns Brandvæsen de første til at bruge Star of Life det skete i 1992 og i dag er mærket internationalt kendetegn for Ambulancetjenester verden over. 
Andre typer redningstjenester bruger den også i forskellige variationer og farver.


Ambulancetjenestens logo